Monday, February 21, 2011

ainn maen masak-masak ? giler la.

yess! sekembali aku kat entry ni semacam ade citer bez je. bez la. haha. jeng jeng jeng. ainn maen masak2 ok ! Hehe. al-maklum la, memang tak dinafikan aku ni tak reti memasak. tu yang biler dapat masak jadi al-pelik la sangat. haha. aku masak ape ? hehe. actually, aku curik resipi ni kat blog akak aku, aymywithlove.blogspot.com. maaf yer yong, kite same2 share resipi ni yer. haha. da rase tadi, ok la jugak. not bad. sebab aku mmg suke kalo mkn mende2 roaster or grilled2 ni. so, sape2 ygt berminat nk mencube, aku post resipi di bawah ok.




LEMONGRASS CHICKEN...

Bahan2...

4 keping chicken thigh and leg (aku gune ayam ape yg ade je)
8 biji bawang merah - ditumbuk atau dicincang
2 batang serai
1 camt serbuk jintan putih
1 camt serbuk kunyit
1 camt serbuk ketumbar
2 camb gula perang
garam secukup rasa
1 camb sunflower oil atau apa2 minyak masak

Cara2...
  • potong serai bahagian hijau dan tinggalkan hanya bahagian putih
  • kemudian hiris dan tumbuk atau cincang halus
  • kemudian satukan semua bahan dan gaulkan sebati supaya menjadi paste
  • masukkan ke dalam freezer bag dan gaulkan dengan ayam
  • perapkan ayam dengan bahan2 perapan tadi dan biarkan beberapa jam atau semalaman
  • setelah itu bolehlah dibakar pada suhu 180C selama 30 min (pastikan ayam diterbalikkan sekali supaya kedua2 bahagian masak sekata)
  • kemudian panggangkan selama 10 min atau sehingga keperangan
  • bolehlah dihidangkan dengan nasi ayam/nasi lemak atau nasi putih

(KEK BATIK)

haaa. ni pun aku buat jap tadi. sebenarnye lame jugak dah teringin nak buat, tapi mcm malas je nak masuk dapur tuh. si adik aku la daripada taon dulu bising suro buat sbb die suke. hehe. akhirnye siap jugak tadi. resipi pun aku mintak kat akak aku aritu. da bape hari da mintak. sibuk jer suh aku post kat blog. haaa. ni hasilnye. boleh la. ade rupe la jugak kan. rase pun ok la kot. hahaha. kat bawah aku bagi resipi ok kalo ade yg nak mencube. senang sangat. antara rajin or tak je nak membuatnye. hehe.



Kek Batik...

Bahan-bahan ( loyang 7/8" )
• 1 bungkus (350g) biskut marie
• Setengah buku butter
• 2 biji telur
• 1 cwn serbuk koko
• 1/2 cwn milo
• 1 cwn air
• 3/4 cwn gula
• ** milo dan koko tu terpulang pd citarasa. nak rase cokelat yg kuat..gune 1 cwn koko+1/2 cwn milo.nak rase yg agak mild,gune 1cwn milo+1/2 cwn koko
Cara-cara
1. patah2kan biskut
2. dalam periuk, campurkan koko,milo,air,gula. Dengan api sederhana, kacaukan sampai semua dah larut
3. masukkan butter,kacau sampai butter cair
4. kecilkan api, masukkan telur..kacau sampai agak2 pekat (lbh kurang 30 saat).padamkan api
5. masukkan pula biskut yg dah dipatahkan tadi.kacaukan sampai semua biskut dh di selaputi cokelat.(sukatan biskut terpulang pd citarasa. kalo nak byk cokelat gune sket ajer...)
6. masukkan dlm loyang..tekan2 sket bg padat.simpan dlm peti sejuk sebelum dipotong dan dihidang


*pasni mane la taw aku mula rajin ke dapur pulak kan. hahahaha.

see all next time !!

3 comments:

rayontot said...

x sedap

aienn.photo said...

rayontot ! folak folak

Anonymous said...

kelaparan lak tngok ayam cmtu.. ni dah kira membuat org2 yg kelaparan menderita nih..

Post a Comment