Thursday, August 11, 2011

say NO to BAZAR RAMADHAN



By the way, bulan puasa ni sinonim dengan bazar ramadhan. Citer pasal bazar ni, al-maklum la kan, yang utamanya tu MAKANAN.

Makanan? aku lemah dengan makanan. Sebab aku ni suka makan. If jalan-jalan ke, yang utamanya mesti nak cari port makan yang terbaik kan. Melainkan aku dalam mood diet. aku sangat berdisiplin bila berdiet. cewahhh ! Rugi la sesapa yang bukan pemakan. haha

Tetapi, bulan puasa ni aku betul berniat tak nak terjebak dengan dunia bazar ramadhan ni. Actually, baru sekali jerla aku pergi bazar sepanjang puasa ni. Tu pun sebab teringin pulak nak makan ayam golek. Memang pegi semata-mata beli ayam golek jerla. tak pandang kiri kanan dah. hehe.

Sebenarnya, yang duk beli macam-macam seaneka benda tu nafsu jer tu. Tengok ni satgi nak, pastu tengok tu satgi nak jugak, if ada 20 jenis, 20 jenis tu jugak la nak. Tu nafsu sebenarnya. yerla, da tentu time kita beli tu time meleleh-leleh air liur, geram-geram jer tengok macam nak ngap je masa tu. haha.

Lepas bebuka puasa? ha, kat sini baru kita tersedar yang kita da buat satu kesalahan. PEMBAZIRAN. sangat membazir okey ! ha, uolls jangan tipu if uolls kata uolls makan sumer yang uolls beli tu sampai habis. hehe. ok, masa berbuka makan kurma, minum soya suam n duduk jap tengok kuih-kuih yang dibeli and lauk pauk seaneka benda yang mama masak.

pandang kiri kanan. temenung ambik masa pikir.

"mana satu aku nak makan dulu ? haishhhh...."

al-kisahnya, kalau tak makan apa yang mama masak jap g mama sedih. kang if tak makan kuih muih yang dah beli rasa bersalah padahal tadi tergedik-gedik nak itu ini. Akibatnya kena makan semua. lastly makannya sikit jer. kadang-kadang apa yang kita beli tu bukan la sedap mana, just nafsu semata-mata masa membeli tu jer buat kita nampak mende tu menarik and sedap. pastu, yang mende alah kita beli masa kat bazar tu tersadai la sampai sahur kang. dah tiba masa let go lam tong sampah. sayu je tengok kan. hehe. dah tentu puasa-puasa macam ni makan sikit kenyang dia laen macam. bila dah makan banyak, menyandar and mengular macam panda pastu terjadi kemalasan dan mula kemengantukan. HAH ! i hate that feeling. kang mata stim dah tak boleh buat pape. paham-paham sudey. hehe

tu sebab la banyak kes bulan puasa ni ramai yang naek berat badan. bukan menurun. tu yang sebenarnya aku nak elakkan sebab aku takut and fobia pada kegemukan. aku akan mengamuk laen macam pada diri sendiri bila seluar yang aku pakai mula ketat and baju yang aku pakai rasa kecik dan mula nampak sembul-sembul lemak aku. benci !!!!!! masa tu aku akan salahkan diri sendiri dan akan berlaku kemurungan and marah-marah. HAHA. better aku elakkan dari terjadi tetapi sesekali menda ni terjadi jugak kat aku. al-maklum, aku hanya manusia biasa. hahaha

*nasihat untuk diri sendiri : JANGAN PERGI BAZAR RAMADHAN


Wednesday, August 10, 2011

Jar Of Hearts


Malam ni, aku menghabiskan masa bermain gitar.
Lagu Jar Of hearts ni macam sedap-sedap plak aku layan.

(me wif my baby Yamaha F370)


I know I can't take one more step towards youCause all that's waiting is regretAnd don't you know I'm not your ghost anymore?You lost the love I loved the most

I learned to live, half-aliveAnd now you want me one more time

And who do you think you are?Runnin' 'round leaving scarsCollecting your jar of heartsAnd tearing love apart

You're gonna catch a coldFrom the ice inside your soulSo don't come back for meWho do you think you are?

I hear you're asking all aroundIf I am anywhere to be foundI have grown too strongTo ever fall back in your arms

I've learned to live, half-aliveNow you want me one more time

Who do you think you are?Runnin' 'round leaving scarsCollecting your jar of heartsAnd tearing love apart

You're gonna catch a coldFrom the ice inside your soulSo don't come back for meWho do you think you are?

Dear, it took so longJust to feel alrightRemember how to put backThe light in my eyes

I wish I had missedThe first time that we kissed'Cause you broke all your promisesAnd now you're back you don't get to get me back

Who do you think you are?Runnin' 'round leaving scarsCollecting your jar of heartsAnd tearing love apart

You're gonna catch a coldFrom the ice inside your soulSo don't come back for meDon't come back at all

And who do you think you are?Runnin' 'round leaving scarsCollecting your jar of heartsAnd tearing love apart

You're gonna catch a coldFrom the ice inside your soulDon't come back for meDon't come back at all

Who do you think you are?Who do you think you are?Who do you think you are?

Saturday, August 6, 2011

i choose a simple way



saya tak perlukan sikat supaya rambut kelihatan kemas dan rapi
saya tak perlukan earing untuk kelihatan feminin
saya tak perlukan foundation untuk kelihatan bersih dan berseri-seri
saya tak perlukan lipstik untuk kelihatan berani
saya tak perlukan singlet untuk kelihatan seksi
saya tak perlukan dresses untuk keluar dating
saya tak perlukan heels untuk tinggi berdiri
saya tak perlukan lelaki untuk meniti hari-hari. HAHAHA

saya hanya memerlukan keyakinan diri yang tinggi semasa berkomunikasi
dan hanya menjadi diri sendiri untuk menampilkan diri sendiri

thats who i am

SIMPLE is me

Friday, August 5, 2011

JANGAN MENCARI TERLALU SEMPURNA (DR.FADILAH KAMSAH)



BUAT PEDOMAN BERSAMA.


Jika kamu memancing ikan.... Setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu.... Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja.... Karena ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.


Begitulah juga ......... Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang... Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya.... Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja.... Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu....


Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh.... cukuplah sekadar keperluanmu.... Apabila sekali ia retak.... tentu sukar untuk kamu menambalnya semula.... Akhirnya ia dibuang.... Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi....


Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya.... Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa.... Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya.... akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya. Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya....


Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi... yang kamu pasti baik untuk dirimu. Mengenyangkan. Berkhasiat. Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain.. Terlalu ingin mengejar kelezatan. Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya. Kamu akan menyesal.


Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan..... yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu. MENYAYANGIMU... MENGASIHIMU... Mengapa kamu berlengah, cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain. Terlalu mengejar kesempurnaan. Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain Kamu juga yang akan MENYESAL....



Wednesday, August 3, 2011

A DAY BEFORE RAMADHAN part 3



cehh ! dah sampai part 3 pulak. macam korean series pulak dibuatnya. mata aku pun da stim jer ni. ngantok kot tapi aku gagahkan jugak abiskan part 3 ni. bukan nak show lebih lebih kat orang pun, tapi more to memori simpanan aku. sok sok mana taw hilang ingatan ke, ada gak benda yang nak remind kan aku balik. haha.

Adib B day (19th)
21st JULY

masa ni, aku ada deal ngan awek adib, nak wat suprise la konon. sebab masa ni adik aku ingat yg mira(awek adib) tu still at perlis lagi. so, aku ajak jerla adib lepak lepak kedai makan malam tu. aku, adib, apis, posi, abg ijat, n abg ann ada la join. kul 12 camtu si awek nya pun datang la bawak kek. pura pun join skali. adib macam agak terkejut la kan sebab dia ingat aweknya ada jaoh nun. haha

so, kek mira jerla yg beli :)

muncet kan


tu mira


ade ceklat gitu2


tu jerla yang dapat malam tu. so, party die wat laen minggu.
part 4 baru ada ok :p


yang photo photo kat bawah ni masa pergi ziarah umah achik yam(adik ipar mama) kat sendayan. kampung jimah if tak silap aku. achik aku ni duk KL tapi saja jemput lepak lepak rumah baru dia yang kat kampung. makan makan katanya.
best taw, keliling rumah dia ada kebun. hehe


tengok Dina. dia sangat teruja masuk kebun.
tengok pokok pokok n buah buahan.


kalau boleh semua pokok dia nak pose


lari lari dalam kebun


nenas ! giant punya. sangat manis. kebetulan mmg feberet aku.
kagum jugak aku ngan Dina ni. tak takut pulak dia tempat tempat macam ni.
sebab aku rasa sesetengah budak mesti macam takut2.


lepak lepak


dina with josh


kek lapis


dodol durian


makaroni


mashed potato


roasted chicken


lasagna


greek salad


nenas serawak


irfan n paklang nye
achik n apis


x taw apa :p


jantung pisang :p

menjelang malam baru kami semua balik :)
thanks to achik fo mavelous meal.
memang suka sangat makan2 western ni.
lupa diet masa ni. hehe



ok. part 3 selesai. nanti free update part 4 pulak ok ! see ya !