Friday, December 24, 2010

choc moist cake

Assalamualaikum... yeay~~!! sudah 25 disember..cepat mase berlalu..hujung tahun sudah..dah nak masuk tahun baru..so,selamat tinggal la tahun 2010 yang sangat rumit bagi diri aku..seronok ade..sedih pun ade..aku tak nafikan tahun 2010 ni banyak sangat kejadian yang tak di sangka-sangka terjadi dalam hidup aku..suka dan duka..tapi Alhamdulillah aku mampu tempuh dengan gagah dan beraninye..wahahaha..saye sangat gagah perkasa bukan..heee~~

aku pernah terbace ni kat satu artikel...

Di mana kegagahan wanita??

kegagahan seorang wanita bukan kepada pejal otot badan, tetapi pada kekuatan perasaan.
perempuan yang gagah adalah:-
1) perempuan yang tahan menerima sebuah kehilangan
2) perempuan yang tidak takut pada kemiskinan
3) perempuan yang tabah menanggung kerinduan setelah ditinggalkan
4) perempuan yang tidak meminta-minta agar di penuhi segala keinginan

sangat menarik kan artikel nih..sangat memberi makne..hehe..

adussss~~~ ape yang aku membebel nih..hehehe..tajuk laen..isi laen..mane la essay aku x terabur..haha..actually..post aku kali ni pasal aktiviti aku malam nih..haha..aku buat ape..??aku buat kek la..hahaha..lame kot aku tak buat kek nih..tak sure la..makan mase bertahun kot..setahun..2 tahun..omg..saya memang seorang yang pelupa..hahaha..

sebenarnye dah lame aku nak wat kek ceklat nih..dari raya aritu kot..bahan-bahan pun sumer aku dah beli mase nak raya ritu..memang niat nak sangat buat..coz mama nak sangat makan..tapi macam mase kot tak izinkan aku..yerla..aku nih busy punye orang..nak wat ape pun tak sempat..bukan pemalas ok..haha..dulu aku rajin sangat wat kek nih..sume suke..nak2 lagi kalo abang aku aliff tuh..dulu kalau mase time die study, asal lik kampung jer mesti suro aku wat..coz die memang suke makan manis2 nih..aku suke2 gak..tapi makan takde la banyak..rase2 suke la.. hehe...resipi nih aku dapat dari akak aku..die memang suke masak2 nih..try layan blog die..asik masak je keje..hehe..1st time cube wat memang sangat teruja sebab rase leh tahan gak..agak2 layan gitu..heee...

hmmm..banyak jugak kenangan ngan kek nih..coz kalo sesape yang terdekat ngan aku punye birthday..aku rajin buat n bagi kat owang tuh..hee..kadang2 ade gak request dari member yang tringin nak makan..so..if rajin..memang aku berbaek hati la tolong buat..hehe
Idea kek nih muncul mase aku lepak minum kat luar tadi..balik umah terus cari bahan2..naseb agak baek coz sumer bahan ade kat rumah..lagipun jam da dekat kul 12 mlm mase nak wat kek nih..mane nak caik pulak kan bahan2 nak wat kek nih malam2 buta camni..hehehe..ala..bahan2 pun senang..tak la renyah..lagipun kukus je..bukan bakar..senang kan..so, layan kan aje pic2 kek nih..tak di nafikan kek ni agak sedap..hahahaha



adoii...slebet jer kan...maafla..tangan aku nih memang takde seni kot..haha


nyum nyum..walaupun x cantek..tp sedap..hahaha...

nak resipi..??? ok2.. cube tengok blog akak aku..situ ade banyak resipi bez2..klik link kat bawah ni ok..!! weeee~~~
Ayu Yusnita Mustafar


Saturday, December 11, 2010

Hard Rock Cafe, Kuwait

Assalamualaikum...yeeehaaa..!! aku kembali untuk membebel lagi..hahaha..actually..xderla nak membebel pun..juz nk post pic2 aku jalan2 kat Hard Rock Cafe ni jerla..ni 2nd time aku g..mase 1st time aku g tuh aku x bawak DSLR aku..kali nih nak pegi lagi coz nak gak snap photo kat situ..n niat g lagi skali sebab nak caik baju tuk adik2 aku kat umah tuh..hehehe..yerla..1st time g tuh aku beli shirt tuk aku je..hm..nak beli mende laen tuk diowang aku xtaw da nk beli ape..ni jerla kot..lantak la..sesuai ke tak ngan diowang aku tak peduli kot..haha..

so..awal gak aku gerak kua dari umah..cuace agak sejuk..angin kuat..relax jer kot aku pakai lengan pendek..haha..smpai awal..hrc pun x bukak lagi..then..aku pusing2 area situ..snap2 pic..omg..angin sgt kuat..sampai nak melayang rasenye..seb baek la aku nih ala2 debab gitu..xderla smpai melayang kan..hahaha..

masuk lam tuh..aper lagi..soping jerla..omg..sangat terkejut sbb seteng shirt ade less...50%...wahh..sgt suke dan teruja..haha..mujur la shirt yg aku beli ritu mmg xder less..kalo tibe2 aku g tadi ade less..maun mraung aku kot...hahaha...tapi kali nih mmg rezki adik2 aku kot..hehe..so..ape lagi..usya2 la pic aku kat bawah nih..weee~~~




ni mase baru2 sampai..kat area hrc ni..mmg seketul bangunan nih je kat area tepi laut nih..sgt menarik perhatian aku..santek sgt..cool jerk..weee~~


ni kire aku membelakangkan hrc tuh..santek mukan..hehe..tgk laut jerla..nice..





ni view jarak jaoh...adess..kagum...


omg..i'm not minah rempit okeh..ahaks..!!


cool....


cafe nye la...haha...





berkibar la..berkibarla...ouh..berkibarla...lalalalala~~~




no more soping ok pasnih..ahahaha...then..pas soping nih..aku g Lulu Hypermarket pulak...kalo kat mesia tuh..kire ala2 giant la..beli keperluan cket2..hehehe...pastuh balik..lenguh kaki berjalan..aku penat tahap POKEMON~~!!! puas ati dpt photo2...hehehe...chill~~!!!

Friday, December 3, 2010

cube teka


uwaaa...ade sesape pandai tolong translate kan mende nih..mesti anda hebat kan..hehehe...
aku pun lame gak menelek ape yang anak buah aku tulis nih..lame2 baru aku paham..adoy..aperla acik die nih kan..hehehe..ayat nih anak buah aku conteng and luah perasaan die kat white board die..haha..mase nih die tengah merajuk ngan aku..sebab mase tuh aku sakat die tanak kawan ngan die..yerla..die noty sgt..x dgr ckp..aku sakat la die..hahaha..pastuh lagi die geram aku cakap tanak kawan ngan die n juz nak kawan ngan kakak die..irdina(kt board tuh die text nur) ahaha..ni lah hasilnye..ade sesape leh translate kan..? hahaha...
cube tgk word friend die..bukan maen banyak..poning den..!! haha..


ni lah Muhammad Irfan..5 years ..
sangat noty..babab kang~~!!!

ni lah Nur Irdina..kakak die..ala2 ayu gitu..7 years..


Irfan with adik baru die.. Muhammad Iman yang ala2 korea..haha

Wednesday, November 24, 2010

LUKA (story xder kene mengene ngan tajuk..)

(gambar hiasan..coz mase nih jari wa luke n darah terlampau banyak mengalir..hehe)
*p/s: abaikan jari yg kedut2 tuh..hahaha


yow..wazzup..hahahaha..
so..actually wa da takde idea kot nak update ape..just tadi tibe2 jer teringat pasal penyakit yang aku alami sejak taun lepas...yang dikenali sebagai ITP

Idiopathic Thrombocytopenic Purpura

mule-mule skali aku trace mende nih taon lepas..if tak salah aku la..bulan 8..aku abis kolej dulu bulan 7 kot..then mase pas abis kolej tuh aku ade exam CCNA..pasal networking computer dekat politeknik Ipoh selama 2 minggu..so,aku n kengkawan di tetapkan kat asrama poli tuh la..maybe lepas seminggu kot aku ada kat sane..kaki aku ade satu lebam yang agak besar kat blakang betis aku..memang besar la..kot separuh tapak tangan aku..lebam bukan macam lebam biasa la..lebam yang ala2 purple yg kebiru-biruan..adoy..aku x derla ar pikir yang bukan pun..juz ingat aku terhantuk sumthing je sampai lebam camtuh..pastuh ader lagi dua ketul kat peha aku..besar syiling 50 sen kot..ala2 biru gitu gak la..hehe..
hm..tp xder la aku pikir negatif..juz igt bese je coz kite menumpang tempat owang kan..cam owg dulu2 kate..hehehe...
pas settle sumer exam..aku lik umah kat bahau n jalani life cam biase la..tapi ade satu ari tuh..ader lagi lebam yang same kat montot aku...n peha lagi..aku tunjuk kat mama..mama da mule bising suh aku g checkup..tp d sebabkan aku nih degil..aku wat xtaw je..hehehe..n tibe2 badan aku banyak lagi lebam2..kat lengan..tangan, peha dan lain..
n ada satu hari tuh..perut aku sakit..macam laen macam jer..aku ckp kt mama..mama suh aku g checkup..aku wat xtaw lagi..n tibe2 aku macam nak demam..badan aku lemah2 n berat badan aku turun..n gusi aku berdarah..ni da smpai tahap mama bebel x tentu da..so..aku g klinik la tuk nak sedapkan ati mama..aku g klinik swata n wat checkup..so..doktor suh aku amek darah..mule2 mcm tanak la..then terpakse la jugak amik..then..doktor suh aku tunggu esok tuk result tersebut...maybe resultnye petang la doktor cakap..hehehe..
keesokannye..pagi2 mase aku tengah tido..mama kejut..doktor call umah..die suh aku dtg klinik dgn kadar segera untuk result darah aku tuh..aku pun ape lagi..dengan berdebarnye2 mangun tido n mandi..cepat2 g klinik nak taw resultnye..aku g ngan mama..hm..mmg agak menghampakan..
bacaan platlet darah aku terlampau rendah..actually..doc ckp..biasenye bacaan platlet yang normal adalah sekitar 90-120 (bacaan cincai dari aku..xtaw ape simbol2 die..hehe) tapi result aku tuh menunjukkan bacaan hanya 21..n doc cakap kalo bacaan mencecah 15 da tahap kritikal..he..adoy..aku pun bukan taw apemende nih...so..tanye aku ade tak kua darah kat gusi n idung..tp xderla darah sampai kua kat idong..juz gusi aku jer berdarah..mama da merebeh da time tuh sbb doc kate agak bahaye..n die tulis surat n dengan kadar segere aku kene admit kad wad..adoy..rimas tol la..so..lik umah packing2 baju n abg aku n mama anta aku g spital..so..duk la spital selama 5 hari..
menci tol..sehari dua kali amik darah..mkn ubat sume..n kene masuk steroid kat tangan tuh..2 botol..
n mase discharge doc bagi ubat yg terlampau banyak..ala2 steroid ubat tuh...1 malam aku kene makan 11 biji..but aku x sure bape bulan aku kene makan..coz aku benti sendiri tanpa nasihat doc..sbb aku btol2 x tahan ngan effect ubat tuh..
yerla..mane x nye..berat badan n muke aku sume da naek..mende yg palin aku x suke ialah bile badan aku naek..adoi..cukup aku meluat.hehe..
tapi pas kuar wad tuh..aku still follow checkup...but platlet aku still x stabil..jap 60..jap 40..ish..tu yg fedup tu..rase mcm sie2 jer aku mkn ubat tp x pulih..ubat tuh bukan utk memulih..tp juz ut mengawal..hehe..doc ckp aku kene itp..platlet darah rendah..
Bila Pletlet rendah maka sel pembeku darah tu kurang le efisen dan boleh menyebabkan pendarahan di mana-mana bahagian badan. Mulut ke telinga ke otak ke dll. Sebab apa bilangan pletlet terlalu rendah ialah antibodi dalam badan yang bertindak memusnahkan pletlet sedangkan fungsi antobodi melawan infections dan diseases.
ni la itp..hmm..doc x sure ape punce penyakit nih n doc ader suggest aku suh amek air tulang sum-sum..wahh..giler ker ape..sbb aku ade dgr amat bahaye amek air tulang sum-sum nih..yerla..doc xleh nk kesan punce penyakit ni..tu je jalan tuk nak taw mane punce penyakit nih..n secara berterus terang aku ckp kat doc..aku tanak wat mende tuh..ah..bia la..sbb aku gerun kot..hehe..
so..till now aku xder merawat kot mende nih..n aku wt bodo jer..
yerla..tp mmg la kesan smpai skang..badan aku still lebam2..n aku xleh kurang mkn..tu sbb da debab...hehehe..
n doc ade berpesan..aku xleh wat keje berat2..aku xleh lari2..naek moto ke..n aku x leh demam..aku xleh jatuh..sbb bile jatuh or terhentak kuat akan berlaku pembekuan darah,,tu yg bahaye tuh..n aku xleh luka2..ni sumer wat mama akan cemas..hehehe..
ala..aku degil..aku wat gak sumer tuh..yerla..ajal maut di tangan tuhan..sampai bile aku nak kene hadap sumer nih aku x sure..aku malas nak pikir2 masalah ni..pikir2 pn wat pening jer..so..aku juz chill n enjoy life aku..hehehe...PERHATIAN..!!!kepade sesiape yg berminat nak kenal2 ngan aku...hentikan la..membebankan aje kalo bela aku nih..sebab susah nak jage aku..kang nak kene layan cam puteri lak..sumer x boleh..hahaha..so..wut i'm gonna do juz chill yow..!!!

Wednesday, November 17, 2010

Korban di kejauhan..heee~~

assalamualaikum
waahhh~~ Selamat Hari Raya Aidil Adha kepade semua umat islam
raye aji taon nih aku beraye jaoh cket..tp ok la..mama ader..
walaupun xder abah n adik beradik yg laen..cukup la jugak..hehe
its ok la kan..dpt gak beraye ngan owang2 mesia yg laen..
yerla..beraye kt embassy..
dpt la makan rendang sumer..
mama lak masak nasi impit n kuah kacang..terbaek..!! hehe..
arituh akak aku da pesan suh bawak baju kurung..adoy..da sampai sini baru aku teringat..aku lupe bawak..hm..xperla..mlm raye tuh baru hegeh2 caik baju..xperla..mujur ader baju akak aku..ni jerla yg muat pun..yg laen besar2..hehe..belasah jerla..hehe


posing wif yong n mama




mama n yong



ha..sempat lagi posing depan gate embassy



gate embassy



ha..kt cni jerla pkai ni



wahhh~~ ala2 ayu gitu..ni da sampai depan apartment da..
balik dari embassy



malam pulak..kalo ikut jam cni..lebih kurang kul 5 lebih..da gelap da..
kiteowang kuar jalan2 g kuwait magic..
ha..ni ala2 funfair kot..sejuk jer..ala2 genting..
errrr..xder maen ape pn sgt..
anak2 buah aku jer yg sonok2 kt cni..hehehe..




ni baru2 sampai


ragam-ragam mereka..da masuk musim sejuk..
diowang suke lepak2 cmnih



pak2 arab..hahaha



ragam mereka lagi



ni anak2 buah n abg ipar aku..
semangat nak maen..haha




ni acik die pon join..ahahaha



haaa...ni paling menarik hati..
taga disco..disco arab kot..haha
kumpul ramai2 atas tu..pastuh joget n mende alah tuh pusing..
wakakaka..pak arab ni tah pape gak kan..haha

hm..tu jerla seharian berhari raya kat kuwait..xder yg menarik hati..
kalo kat malaysia..mesti duk umah mkn2 n tgk tv citer bez kan..hehehe
pape pun..malaysia jugak di hati..hehe

Friday, November 12, 2010

sakit MATA

uwaaaa~~
still sakit mate lagi..sbelum gerak lagi aku da sakit mate..adoy..stress btol..nak jalan2 snap pic pun susah..yerla..kang sepet jerk mate..berair jer..hehe..
paling truk skali mate aku belah kiri..bangun tido penuh jer taik mate..setiap 2 jam aku kene letak ubat..uwaaa~~!! cepat la ok...!!!
adoy..thanks kepade owang yg menjangkitkan sakit mate nih kat aku..ader gak kenangan yg ko bagi kat aku kan..miz u..hehehe..
hm..hope cepat la sehat mate aku n hope x der sape2 yg bejangkit lepas nih..
n smoga owg yg bagi aku sakit ni pun cepat sembuh..amin~~

i'm in KUWAIT

wah..cepat sungguh aku update blog arini..yerla..time camnih aku xleh tido..coz siang td da tdo lame..he..so..sampai je aku kat Kuwait nih..abg ipar aku jemput kt airport..smpai jek umah akak aku..trus d jamu mkn nasi lemak..nyum2..kenyang aku coz mkn byk sgt..haha..
pastu duk2 lepak jap..trus telelap..yerla kan,cni da msuk musim sejuk..tu yg tdo pun sedap..haha..
mangun je tdo mkn lg..pastuh mandi2..x lame tuh diowg bawak aku sumer g jln2 area pantai kt kuwait ni..adoy..sejuk sungguh..da msuk musim sejuk nih..hee~~


ha...sampai2 je..trus snap pic pokok kurma..haha~~




ni salah 1 permandangan kt tepi laut ni



pas jln2 kt lua tuh..masuk jap dlm mall ape tah..x pasan..
ni mak buyong lepak2 wif her hubby




ipan,abah,mama n dina






ni sambung jalan2 kt lua..
cantik jer permandangan..











sume ni adalah permandangan kuwait d malam hari




Nur Irdina




Muhd Irfan




ader lagi





amboi gegurl nih..hehee




xtaw apa nama building nih








gegurl ini lagi









grilled chicken




nasi beriani




ha..ni mase aku otw lik umah..
salon DIOR tuh...hahaha

aku lik umah..basuh muke,gosok gg n trus update blog..
hahaha~~
jumpe lagi...!!!



selamat sampai



Alhamdulillah..
akhirnya..aku selamat sampai ke Kuwait.
kalo nak kire jam Malaysia..lebih kurang kul 11 pagi aku smpai..tapi kat Kuwait nih subuh lagi..hehehe...

wah..seronok dapat jumper family tersayang..
sronok sgt..hehehe..

nanti malam2 aku post sumthing yg baru..
coz kang aku nak g jalan2...
weeee~~~

Sunday, November 7, 2010

my BABY



Baby~~!!!
tucing aku..tucing kesayangan aku..ala..kecik jer lagi..
tapi..buasnye, nauzubillah..
bukanla kucing parsi ke ape..tp cukupla sekadar kucing biase bg aku..da cukup..asalkan die adalah seekor kucing..hehe..
keje die makan tido..pastu berry(berak)..ahahaha..yerla..name pun kucing..mmg xder keje laen la kan..hehe..
tah la..aku pun x sure baby nih spesis ape..beruk kot..wakaka..
yerla..mmg xleh tgk kaki owg..pastuh panjat cube berpaut kat kaki owang..
sakit..sampai calar2 kaki aku..bukan kaki aku jerk..mama pun..
kalau ngan mama la..ushh..abis die jerit..bising satu umah..dari dapur sampai ke depan tuh..ahaha..
actually..baby nih kucing baru aku..dulu sbelum nih namenye oyen..coz kaler die oren..tah mane la die hilang..sedeh jer..ni la akhirnye ade kucing baru yg baby ni..
hm..owang kat rumah ni sumer suke n syg kucing..lagipun da memang keturunan kami syg kucing..syg sgt..xleh kalo xde kucing nih..tambah2 lagi adik aku nih..mmg xleh xder kucing..
slagi xde kucing..memekak jer nak kucing..cam budak tadika..haha..
aku pun pelik..asal ade kucing jer..mesti kucing manje ngan die..nak tido jer caik adib..
kalo ngan aku xnak pulak..asik nk gado je kucing tuh..hehehe
abah pulak..bile ade kucing jer..ari2 tipon mama..tanye kucing ngah wat ape la..da mkn ke belum la..haha..bukannye nk tanye anak2 sehat ke x..kekeke..punye la syg ngan kucing..hehe..


ni la teddy baby..pantang nampak mende alah ni..mesti die meluru terkam..pastuh gonggong bawak merate..adoy..comel sungguh~~


baby ngah maen2 celah gitar..buas~!! mama kate..die nih bapak die beruk kot..ahaha..


betine kucing nih..aku panggil die gedik..mmg gedik..name pun betine..ahahaha

segale celah die nak masuk..


ni da penat main..so..time to sleep..


ishhh~~ x sopan~!!!! tido mengangkang...hahaha..
tu tilam die..kaler purple..slalu die jarang tido lam tuh..
port die maen je..pastuh kencing lam tuh..2-3 kali da wat perangai cmtuh..
penat nak basuh..tp mama la yg penat..hahaha..

kadang2 nampak jugak yg kucing nih bijak..
cerdik..tgk telatah n gelagat die..terubat hati nih..
kalo penat..terase lega je..hehe..
sayang kepade sesape yg x suke kucing..
sbb..kucing ni sesuatu yg sgt indah bagi aku..
n bagi org2 yg x suke kucing kat lua sane..tolong la jgn bersifat kejam ngan kucing..
sbb..abah selalu cakap..kucing tuh membawa rezeki kepada kite..n die akan doakan kite..

i LOVE cats
walaupun kucing tuh x hensem
winks*